Hur man blir av med råttor på gården

Så du misstänker att du har råttor… även om det inte är de bästa nyheterna, finns det några riktigt enkla steg du kan vidta för att säkerställa att din gård och/eller trädgård är fri från skadedjur. I den här artikeln går vi igenom hur du blir av med råttor på din gård.

1. Hitta råttorna

Kanske har du en misstanke, du har sett råttspillning eller kanske har du sett en modig råtta sent på kvällen. Det är viktigt att veta exakt vad du har att göra med innan du lägger ner tid på att fånga dem.

Ofta är det så att där du ser en råtta är det inte platsen där du kommer att fånga den, så för att lyckas bättre behöver man ofta analysera råttornas mönster och rörelser innan man sätter ut en fälla.

Ett enkelt sätt att göra detta är att sätta upp detektorkort. Goodnature detektorkort är ett enkelt sätt att hitta var råttorna rör sig och introducera dem för betet som även kommer att finnas i fällan. Råttorna kommer att lära sig lukten av bete i detektorkorten, och med lite extra utfodring kommer de att vänja sig vid att använda detta som matkälla.

Sätt ut detektorkort på alla ställen där du misstänker att råttor är. Inom en vecka bör du börja se vilka kort som det gnagats (ätits) på.

Råttor har större käkar än möss, så de kommer att tugga längre upp i triangeln på detektorkorten. Du kanske märker att du har mycket bitmärken på ett kort, och inte på de andra. Råttor rör sig mycket, men i allmänhet gillar de att äta på vissa ställen där de känner sig trygga. Platsen där detektorkortet med mycket bitmärken finns är ett bra ställe att lägga din fälla på.

2. Ta bort matkällor

Råttor är smarta. De kommer alltid att leta efter den enklaste, säkraste och naturligtvis mest utsökta maten de kan sätta tänderna i. Om du har andra fällor med bete, kompostbehållare, soppåsar eller mat till husdjurs, har de ingen anledning att utforska Goodnature fällan du installerat. Råttor är mycket misstänksamma, och kommer att hålla fast vid maten de vet är säker.

Att ta bort andra källor till mat är avgörande för att nå framgång med att fånga råttor. Lägg skräp i soptunnor, ta bort andra fällor eller gift, rensa upp kompost och ta bort mat för att tvinga råttor till din fälla, dvs så att den blir deras nya källa till mat.

3. Aptera fällan och testa att den fungerar

Placera ut Goodnature A24 fällan och testa att den fungerar, se installationsinstruktioner. Eftersom Goodnature fällan är automatisk och apterar sig på nytt efter varje fångst är det viktigt att den är placerad på rätt plats och att övriga matkällor är borttagna. Detta är väldigt viktigt för att du skall få ett långsiktigt och bra resultat. Är gården stor kan det behövas fler fällor och regeln är då att man placerar fällorna på ett avstånd av ca 50 meter från varandra.

Goodnature A24 lockbete
Goodnature A24 lockbete

Använd ”Goodnature A24 lockbete för möss och råttor” och utfodra området runt fällan. Fodra genom att sätta ut 10-12 st. klickar av lockbete på marknivå inom en radie på 20 m från din fångstplats. Detta hjälper till att upplysa råttorna om den nya matkällan och får råttorna att söka efter den… och det är då de hittar den i din Goodnature A24 fälla.

4. Var uthållig

Med Goodnature fällan kan du vara säker på att du alltid har en apterad fälla, även fastän den just fångat en råtta. Den fungerar oberoende om du är hemma eller inte, och den behöver inte heller mycket underhåll. Byte av gaspatron och bete varje 6 månader eller när den avfyrats 24 gånger.

Att hitta den mest effektiva platsen att fånga dina råttor och möss kan ta några försök. Ha tålamod. Alla gnagare har olika ställen! Har du möjlighet att använda en viltkamera eller liknande så kan du titta på hur råttorna rör sig och eventuellt hitta en ännu bättre plats för utplaceringen av fällan.

Det är viktigt att komma ihåg hur smarta råttor är, och när de lär sig att undvika gården finns det en chans att de kommer att invadera en ny plats. Då är det på plats att se till att hus och tak är väl skyddade, bara för att vara säker på att råttorna inte kommer att flytta inomhus. Det sista du vill göra är att fånga råttor i ditt hus!

Skrolla till toppen